Cand viata iti ofera lamai…surade si foloseste-le pentru a prepara o inghetata de lamaie! 🙂
“When life gives you lemons…make a lemonade”. Englezii au zicala asta care a devenit aproape un motto pentru mine, sa iei chestiile si situatiile neplacut -acide si, in loc sa te autocompatimesti(bine, doar un pic 🙂 ) sa incerci sa le transformi in ceva pozitiv… recunosc ca eu nu reusesc intotdeauna dar incercand simt ca devin un pic mai puternica si chiar daca nu sunt chiar fericita- fericita cel putin ma simt fericita- multumita ca am incercat:).
Asa ca lamaile sunt binevenite, metaforic si literal…mai ales cele parfumate. In viata am putine certitudini iar una dintre ele este ca cel mai bune lamai din lume(si din galaxie) sunt cele din gradina bunicii cilentane(bunica sotului). Parfumate, imense si 100% naturale, direct de pe Costiera Cilentana, sora salbatica si necunoscuta a Costierei Amalfitane. In fiecare an astept cu nerabdare intoarcerea socrilor din concediul la rudele de pe Costiera Cilentana, lamaile si uleiul de masline de la bunica sunt fara pret. Si migdalele, dulciurile cu migdale, smochinele, branza mozzarella…um, cu toata bunatatile genuine caracteristice sudului Italiei lista ar putea continua la nesfarsit, asa ca-ti propun sa ramanem la lamai si sa le folosim pentru o delicioasa inghetata cremoasa cu lamaie…ce zici?
De ce spun ca inghetata asta cu lamaie e smechera? Ei nu, nu se face chiar singura, dar e foarte rapida (e gata in 15 minute) si usor de preparat, ai nevoie doar de mixer. Are o consistenta cremoasa, de fapt in Italia genul asta de inghetata preparata cu frisca se cheama semifreddo nu gelato. Folosirea romului( sau brandy) ii dau un gust foarte placut , iar frunzulitele de menta accentueaza nota racoritoare.
Inghetata de lamaie e minunata servita si asa simpla, insa cu un sos de zmeura devine irezistibila :).
ps: reteta este cea a maicutei Suor Germana, deci mergi la sigur!
Reteta inghetata de lamaie
Timp de preparare: 15 minuti plus 2 ore de lasat in congelator
Avem nevoie de 5 forme de unica folosinta din aluminiu , gen cele folosite pentru briose. In alternativa poti folosi o forma dreptunghiulara de chec, eventual tapetata cu hartie de copt pentru a facilita scoaterea din forma.
Ingrediente pentru circa 5 portii:
3 galbenusuri mari
3 linguri de zahar
300g frisca lichida
1 lamaie mare (250g) sau 2 mici, preferabil bio
1 paharel de rom sau brandy (50 ml)
cateva frunze de menta( vreo 5-6 am pus eu)
pentru sosul de zmeura: 200 g zmeura; 1 lingura de zahar pudra; 2 linguri suc stors de lamaie
Cum se prepara inghetata de lamaie:
Spalam bine lamaia cu un burete imbibat cu bicarbonat, clatim bine, o uscam. Cu razatoarea radem coaja avand grija sa nu intram in partea alba a lamaii deoarece ar da un gust amarui.
Batem bine cu mixerul galbenusurile cu zaharul pana cand compozitia se umfla si se deschide la culoare, adaugam lichiorul si coaja de lamaie. Batem frisca lichida pana cand obtinem frisca, adaugam si frunzulitele de menta taiate in bucatele cat mai mici. Adaugam frisca la compozitia cu galbenusuri, cu o spatula sau lingura de lemn amestecam bine dar cu delicatete pentru a omogeniza compozitia.
Turnam in forme si dam la congelator pentru cel putin 2 ore.
Inghetata de lamaie e minunata si asa fara adaosuri, insa eu aveam pofta de un sos de zmeura , mi-a placut mult combinatia cromatica si de gust.
Cum se prepara sosul de zmeura: punem in blender zmeura, sucul de lamaie si zaharul pudra, mixam. Strecuram sosul obtinut printr-o trecuratoare, o sa fii uimit cati samburii sunt. Gata!
Ps: proportia ingredientelor zmeura, lamaie si zahar pudra e indicativa, depinde de gusturi.